Nie ma kucharzy idealnych, więc jak coś schrzanię zupełnie się tym nie martwię. Ostatnio zdarza mi się to nader często, bo zasmakowałam w pewnej zupie w sam raz na tę porę. Jej istotny składnik to brat poczciwej kapusty. Silnie rozgrzewa i daje antynowotworowego kopa. W dodatku to naturalny antybiotyk pomocny w leczeniu przeziębień, zatok, czy kaszlu. I ten ostry smaczek. Oczywiście mowa o chrzanie. No i soczewica, czyli całe dobrodziejstwo wszystkiego odżywczego z białkiem na czele. Kilka garści i od razu jedzenie treściwsze się staje. Polecam wszystkim - schrzańcie tę zupę, a nie pożałujecie.
Składniki:
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 cebula opalona
1 pietruszka
6 małych ziemniaków
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżki bulionu warzywnego
2 łyżeczki domowej „wegety”
3 litry wody
80 g startego chrzanu
Wykonanie:
Wszystko zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
W tym czasie z namoczonych orzechów nerkowca (200 g) robię śmietanę. Miksuję je ze szklanką wody z 2 ząbkami czosnku i dodaję sok z połowy cytryny (TM 30 sek/obr.8)
Ugotowane warzywa miksuję i dodaję do zupy.
Do ugotowanej zupy dodaję śmietankę, chrzan starty (około 120g) oraz 4 łyżeczki majeranku. Chwilkę podgotowuję a na koniec dodaję 300 g czerwonej ugotowanej soczewicy.
Posypuję rukolą.
Do chrzanu z tą zupą! Smacznego!
Składniki:
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 cebula opalona
1 pietruszka
6 małych ziemniaków
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżki bulionu warzywnego
2 łyżeczki domowej „wegety”
3 litry wody
80 g startego chrzanu
Wykonanie:
Wszystko zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
W tym czasie z namoczonych orzechów nerkowca (200 g) robię śmietanę. Miksuję je ze szklanką wody z 2 ząbkami czosnku i dodaję sok z połowy cytryny (TM 30 sek/obr.8)
Ugotowane warzywa miksuję i dodaję do zupy.
Do ugotowanej zupy dodaję śmietankę, chrzan starty (około 120g) oraz 4 łyżeczki majeranku. Chwilkę podgotowuję a na koniec dodaję 300 g czerwonej ugotowanej soczewicy.
Posypuję rukolą.
Do chrzanu z tą zupą! Smacznego!