Wegania
  • Witam!
    • O Weganii
  • Warsztaty
    • Terminy
  • Jadłospisy
  • Blog
  • Kontakt

Smażona czubajka kania, czyli nie jestem aniołem

5/10/2017

0 Komentarze

 
Obraz
W swojej kuchni, jak tylko mogę staram się unikać smażonych potraw. Niezdrowe to, jak diabli, ale w wielu przypadkach smaczne, że i anioł, by się skusił. A że aniołem nie jestem, więc robię wyjątki. I takim właśnie wyjątkiem jest kania smażona w panierce. Nie najzdrowsza to potrawa, ale przepyszna. A, jak już mają być kalorie to choć trochę lepszej jakości. Dlatego mąka, której używam do panierki to mąka z ciecierzycy zamiast pszennego puchu. I powiem Wam, że idealnie pasuje do kani. Zdecydowanie danie nabiera innego, ciekawego smaku. 
​

Do tego proponuję coś lekkiego np. sałata z pomidorami i szczypiorkiem podlana śmietanką z nerkowców. W sumie, jak się trochę oko przymknie to wychodzi z tego całkiem przyzwoicie zdrowe danie. Radzę więc ruszyć do lasu, jak przestanie padać. Na obrzeżach, w trawach czają się te rarytasy.

Skład:
​2 duże kapelusze kani
200 g mąki z ciecierzycy
180 g wody
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 płaska łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
bułka tarta


Wykonanie:
Kanie umyć i delikatnie osuszyć np. ręcznikiem kuchennym. Ostrym nożem odciąć wystający czubek kapelusza , aby wygodnie było nam go smażyć. Resztę składników mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie maczamy kapelusze w „cieście” i otaczamy w bułce. Smażymy na rumiano.
0 Komentarze



Odpowiedz

    ANKIETA

    Przepisy

    Wszystkie
    Bez Glutenu
    Desery
    Grill
    Na Surowo
    Napoje
    Obiady
    Pasty I Pasztety
    Pieczywo
    Przetwory
    Sniadania
    Warsztaty
    Zupy

     

    Kanał RSS

    POLUB BLOGA:


    PARTNERZY:
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Durszlak.pl
    Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
    Obraz
    
Warsztaty
Blog
Kontakt

kontakt@wegania.pl
© 2015 Wegania. All rights reserved.

Obraz