Sama nie wiem, jak to się stało, ale jest to najlepsza na świecie grochowa jaką jadłam. Jakoś tak wyszło. To tego, to owego dodałam, tu czegoś nowego dorzuciłam, a innego nie, bo akurat nie miałam. I oto jest najlepsza grochówka ever. Nie spróbujecie, nie uwierzycie. Szczęśliwi, którzy nie próbowali, a ugotowali :D
Skład:
Cebula duża 1 szt
Czosnek 2 ząbki
Olej 20g
Marchew 100g lub 3 małe
Pietruszka 40g lub 1szt
Seler 60g
Woda 1500ml
1 czubatą łyżeczkę domowego bulionu warzywnego
2 łyżeczki domowej wegety
Suchy groch połówki 150g
Tymianku suszonego 1 łyżeczkę
Liści laurowych 2 szt
Ziela angielskiego 5 szt
Ziemniaki surowe pokrojone w kostkę 300g
Papryka wędzona 1łyżeczka
Majeranek suszony 2 łyżeczki
Sól 1 płaska łyżeczka
Pieprz 1/2 łyżeczki
Płatki jaglane 3 łyżki czubate
Wykonanie TM:
Do TM wrzucamy cebulę i czosnek i rozdrabniamy 3 sek./obr.5
Dolewamy olej i dusimy 2 min/100C/obr.1
Dodajemy marchew, pietruszkę, selera i rozdrabniamy 5sek./obr.5
Dusimy 5 min./100C/noże wsteczne/obr.1
Wlewamy wodę, dodajemy bulion, wegetę, suchy groch, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, ziemniaki, paprykę wędzoną, majeranek, sól i pieprz.
Gotujemy 25 min./100C/noże wsteczne/obr.1
Dodajemy 3 łyżki płatków jaglanych
Gotujemy kolejne 10 min./100C/noże wsteczne/obr.1
Wykonanie tradycyjne:
Cebulę wraz z czosnkiem siekamy i podduszamy w garnku na oleju. Dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera na mniejsze kawałki. Dusimy około 5 minut. Dolewamy wodę. Dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem płatków i gotujemy około 25 minut. Po tym czasie dorzucamy płatki i gotujemy kolejne 10 minut.
Skład:
Cebula duża 1 szt
Czosnek 2 ząbki
Olej 20g
Marchew 100g lub 3 małe
Pietruszka 40g lub 1szt
Seler 60g
Woda 1500ml
1 czubatą łyżeczkę domowego bulionu warzywnego
2 łyżeczki domowej wegety
Suchy groch połówki 150g
Tymianku suszonego 1 łyżeczkę
Liści laurowych 2 szt
Ziela angielskiego 5 szt
Ziemniaki surowe pokrojone w kostkę 300g
Papryka wędzona 1łyżeczka
Majeranek suszony 2 łyżeczki
Sól 1 płaska łyżeczka
Pieprz 1/2 łyżeczki
Płatki jaglane 3 łyżki czubate
Wykonanie TM:
Do TM wrzucamy cebulę i czosnek i rozdrabniamy 3 sek./obr.5
Dolewamy olej i dusimy 2 min/100C/obr.1
Dodajemy marchew, pietruszkę, selera i rozdrabniamy 5sek./obr.5
Dusimy 5 min./100C/noże wsteczne/obr.1
Wlewamy wodę, dodajemy bulion, wegetę, suchy groch, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, ziemniaki, paprykę wędzoną, majeranek, sól i pieprz.
Gotujemy 25 min./100C/noże wsteczne/obr.1
Dodajemy 3 łyżki płatków jaglanych
Gotujemy kolejne 10 min./100C/noże wsteczne/obr.1
Wykonanie tradycyjne:
Cebulę wraz z czosnkiem siekamy i podduszamy w garnku na oleju. Dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera na mniejsze kawałki. Dusimy około 5 minut. Dolewamy wodę. Dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem płatków i gotujemy około 25 minut. Po tym czasie dorzucamy płatki i gotujemy kolejne 10 minut.