To danie sprawi, że na długo będziecie syci. Fasola wzmacnia serce, chroni przed zawałem. Białko fasoli jest zasadotwórcze stąd polecana jest szczególnie osobom cierpiącym na nadkwasotę żołądka i zgagę. Polecana jest w profilaktyce osteoporozy. Fasola zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu, zakrzepom. Poprawia koncentrację i zwiększa pamięć. Zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Czego chcieć więcej? :)
SKŁADNIKI:
100 g białej fasoli Jaś
100 g ciecierzycy
100 g fasoli czarnej
100 g fasolki mung
1-2 papryczki chilli
pęczek kolendry
2 ząbki czosnku
50 ml oleju
2 łyżki oleju lnianego
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka zmielonego kminku
sok z połowy cytryny lub limonki
WYKONANIE:
Moczymy przez noc białą fasolę z ciecierzycą (dwa razy więcej wody niż fasoli). Oddzielnie moczymy czarną i zieloną fasolę. Następnego dnia gotujemy fasolę białą z ciecierzycą przez 60min. Następnie dodajemy fasolę czarną i zieloną i gotujemy razem jeszcze przez 20 min. Po tym czasie sprawdźcie miękkość, jeśli Wam odpowiada to koniec gotowania. :) Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną na plasterki papryczkę chilli wraz z nasionami (to one nadają ostrości), chwilę podsmażamy i dorzucamy ugotowaną fasolę. Wyciskamy albo drobno kroimy czosnek i podduszamy chwilę z fasolą. Na sam koniec dodajemy posiekaną wraz z łodygą świeżą kolendrę, cytrynę, przyprawy i oliwę.
Podajemy koniecznie z jakąś surówką o ostrym smaku. U nas idealnie sprawdziła się z czerwonej kapusty z cebulką i jabłkiem, może być z pora lub z rzepy itp.
SMACZNEGO
SKŁADNIKI:
100 g białej fasoli Jaś
100 g ciecierzycy
100 g fasoli czarnej
100 g fasolki mung
1-2 papryczki chilli
pęczek kolendry
2 ząbki czosnku
50 ml oleju
2 łyżki oleju lnianego
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka zmielonego kminku
sok z połowy cytryny lub limonki
WYKONANIE:
Moczymy przez noc białą fasolę z ciecierzycą (dwa razy więcej wody niż fasoli). Oddzielnie moczymy czarną i zieloną fasolę. Następnego dnia gotujemy fasolę białą z ciecierzycą przez 60min. Następnie dodajemy fasolę czarną i zieloną i gotujemy razem jeszcze przez 20 min. Po tym czasie sprawdźcie miękkość, jeśli Wam odpowiada to koniec gotowania. :) Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną na plasterki papryczkę chilli wraz z nasionami (to one nadają ostrości), chwilę podsmażamy i dorzucamy ugotowaną fasolę. Wyciskamy albo drobno kroimy czosnek i podduszamy chwilę z fasolą. Na sam koniec dodajemy posiekaną wraz z łodygą świeżą kolendrę, cytrynę, przyprawy i oliwę.
Podajemy koniecznie z jakąś surówką o ostrym smaku. U nas idealnie sprawdziła się z czerwonej kapusty z cebulką i jabłkiem, może być z pora lub z rzepy itp.
SMACZNEGO