Warzywa kapustne, które dominują w tej surówce są doskonałym źródłem witaminy C. Chronią nas przed chorobami, jednak aby działały jak naturalny antybiotyk powinny być spożywane systematycznie, czyli minimum 3 razy w tygodniu. Ich regularne spożywanie może zmniejszyć ryzyko miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca oraz zawału serca. Obniżają poziom cholesterolu we krwi. Są doskonałym źródłem błonnika. Zawierają też duże ilości witaminy K, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Są cennym źródłem folianów, które mogą zapobiegać wadom układu nerwowego płodu, jak wodogłowie, czy przepuklina rdzenia kręgowego. Chronią również przed nowotworami. Warzywa kapustne zawierają też duże ilości żelaza, które łatwo przyswoić dzięki zawartości witaminy C.óre łatwo przyswoić dzięki zawartości witaminy C
SKŁADNIKI: 40 g cebuli 1 ząbek czosnku 200 g surowych różyczek kalafiora 50 g surowych różyczek brokułu 100 g jabłek ze skórą, bez gniazd nasiennych 1 pomidor 50 g papryki wyciśnięty sok z połówki cytryny 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 szczypty pieprzu 100 g jogurtu sojowego lub jaki lubicie? koperek do posypania |
WYKONANIE:
Do malaksera albo thermomiksa wkładamy cebulę i czosnek, rozdrabniamy (w TM 3s/obr.5). Kopystką zgarniamy rozdrobnioną cebulę na dno naczynia miksującego. Dodajemy kalafiora, brokuł , jabłko, pomidora, paprykę, sok z cytryny, cukier, przyprawy i jogurt, rozdrabniamy. (w TM 10-12s/obr.4).
Do malaksera albo thermomiksa wkładamy cebulę i czosnek, rozdrabniamy (w TM 3s/obr.5). Kopystką zgarniamy rozdrobnioną cebulę na dno naczynia miksującego. Dodajemy kalafiora, brokuł , jabłko, pomidora, paprykę, sok z cytryny, cukier, przyprawy i jogurt, rozdrabniamy. (w TM 10-12s/obr.4).