Pisanie kolejny raz o pizzy i jej walorach mija się z celem. Zamiast czytać kolejne linijki, jakie to zdrowe będzie i smaczne, ten czas lepiej przeznaczyć na spenetrowanie szafek i lodówki, czy macie niżej wymienione składniki. Jak nie, to pora pędzić do sklepu.
Ciasto na pizzę
Składniki:
100g mąki pełnoziarnistej
250g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
200 ml wody
30 ml oleju
20g drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
Sos pomidorowy
Składniki:
2 ząbki czosnku
250 ml przecieru pomidorowego lub passaty
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczkę bazylii suszonej
1 łyżeczkę oregano suszonego
Składniki I połówka pizzy:
cebula 1 mała
oliwki 2 garście (czarne, zielone, jakie lubicie)
papryka (połowa)
suszone pomidory 8 szt pokrojonych w paski
tofu wędzone 1 kostka około 180g
fasola czerwona gotowana bądź z puszki 3 garście
Składniki II połówka pizzy:
cebula 1 mała
szpinak świeży 2 garście
brokuł parowany lub ugotowany (kilka różyczek)
groszek zielony mrożony 2 garście
awokado połówka
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wygniatamy ciasto aż do połączenia składników. Ciasto wałkujemy na cienki placek (u mnie wymiary blachy do piekarnika). Smarujemy sosem pomidorowym i rozkładamy składniki. Pizzę pieczemy 20 min w 200C, grzanie góra-dół.
Wykonanie thermomix:
Jeśli dysponujemy ziarnem np żyta lub pszenicy, możemy je zmielić w thermomixie 1min/10obr. zamiast dodawania mąki pełnoziarnistej. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do thermomixa i wyrabiamy 3 min/interwał (czyli kłosik).
Ciasto wałkujemy na cienki placek (u mnie wymiary blachy do piekarnika). Smarujemy sosem pomidorowym i rozkładamy składniki. Pizzę pieczemy 20 min. w 200C, grzanie góra-dół.
Ciasto na pizzę
Składniki:
100g mąki pełnoziarnistej
250g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
200 ml wody
30 ml oleju
20g drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
Sos pomidorowy
Składniki:
2 ząbki czosnku
250 ml przecieru pomidorowego lub passaty
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczkę bazylii suszonej
1 łyżeczkę oregano suszonego
Składniki I połówka pizzy:
cebula 1 mała
oliwki 2 garście (czarne, zielone, jakie lubicie)
papryka (połowa)
suszone pomidory 8 szt pokrojonych w paski
tofu wędzone 1 kostka około 180g
fasola czerwona gotowana bądź z puszki 3 garście
Składniki II połówka pizzy:
cebula 1 mała
szpinak świeży 2 garście
brokuł parowany lub ugotowany (kilka różyczek)
groszek zielony mrożony 2 garście
awokado połówka
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wygniatamy ciasto aż do połączenia składników. Ciasto wałkujemy na cienki placek (u mnie wymiary blachy do piekarnika). Smarujemy sosem pomidorowym i rozkładamy składniki. Pizzę pieczemy 20 min w 200C, grzanie góra-dół.
Wykonanie thermomix:
Jeśli dysponujemy ziarnem np żyta lub pszenicy, możemy je zmielić w thermomixie 1min/10obr. zamiast dodawania mąki pełnoziarnistej. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do thermomixa i wyrabiamy 3 min/interwał (czyli kłosik).
Ciasto wałkujemy na cienki placek (u mnie wymiary blachy do piekarnika). Smarujemy sosem pomidorowym i rozkładamy składniki. Pizzę pieczemy 20 min. w 200C, grzanie góra-dół.