To danie jest swoistą skarbnicą dobroczynnych składników. Jest doskonałym źródłem kwasu foliowego (m.in. ma działanie krwiotwórcze, bez niego grozi nam anemia), witaminy A (uczestniczy m.in. w budowaniu naturalnej odporności organizmu i w tworzeniu szkliwa nazębnego), witamin z grupy B (odpowiada m.in. za prawidłowy wzrost dzieci, równowagę psychiczną i chronią przed nowotworami), witaminy C (m.in. zwiększa odporność organizmu, poprawia przyswajalność żelaza, chroni przed nowotworami itd), wapnia (podstawowy budulec kości i zębów) oraz błonnika (pomaga m.in. eliminować z organizmu toksyny, metale ciężkie a nawet substancje rakotwórcze, zapobiega zaparciom).
SKŁADNIKI: pęczek białych szparagów topinambur 0,5 kg dwie garście oliwek dwie garście kaparów pomidory 5-6 szt. pokrojonych na kawałki czosnek 6 ząbków pokrojonych w plasterki 1 łyżeczka bazyli(jak macie świeżą jeszcze lepiej) 1 łyżeczka oregano (jak macie dajcie świeże) 1 łyżeczka rozmarynu (może być świeży) oliwa do polania pieprz i sól jeśli chcecie | WYKONANIE: Szparagi myjemy i obieramy (najwygodniej obieraczką).Urywamy zdrewniałe końcówki. Kroimy na pół i układamy w żaroodpornym naczyniu.Topinambur obieramy i kroimy na ćwiartki. Układamy w naczyniu.Dorzucamy pozostałe składniki wraz z z ziołami i przyprawami i delikatnie mieszamy.Pieczemy ok.40 min w piekarniku rozgrzanym do 180C. Na zdrowie :) |