.5-W tym przedświątecznym czasie, jako urozmaicenie barszczowo-żurkowych obiadów proponuję pożywną strawę naśladującą „klasyka”, czyli flaki. Brr, nie cierpię tej nazwy. Oprócz smaku i zdrowotności główna zaleta to szybkość przygotowania. Na głównego bohatera dania wyrasta tu seler naciowy. Mega C-e witaminowy i detoksykujący, co w najbliższym czasie może mieć dla kogoś niebagatelne znaczenie. ;) Do tego papryka i sprawa wielu witamin i minerałów z głowy. Same zaś „kotlety sojowe” to kopalnia białka. I choć nie przepadam za tym produktem to czasem używam go do zadań specjalnych. Do pełni smaku zalecam użyć dorodnych, jędrnych pieczarek.
Smacznego!
*inaczej flaki
Energia całość (2L) : 530 kCal
Porcja ok. 250 ml (talerz): 66 kCal
Węglowodany: 9,5 g
Białko: 6 g
Tłuszcze: 0,5 g
Składniki:
Kotlety sojowe 10 szt.
Bulion warzywny 1.5 litra
Seler naciowy 4 łodygi
Papryka czerwona 1 sztuka
Pieczarki 300 g
Koncentrat pomidorowy 1 mała puszka
Por 1 sztuka
Sos sojowy 2 łyżki
Kminek
Przygotowanie:
Kotlety sojowe gotujemy 10 minut w wodzie z dodatkiem „wegety” domowej. Warzywa kroimy w plasterki, paprykę w słupki i dusimy ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i nadal dusimy przez chwilę. Zalewamy bulionem dodając pokrojone w paseczki kotlety i kminek, gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. I gotowe, pisałam, że szybko. :)
Smacznego!
*inaczej flaki
Energia całość (2L) : 530 kCal
Porcja ok. 250 ml (talerz): 66 kCal
Węglowodany: 9,5 g
Białko: 6 g
Tłuszcze: 0,5 g
Składniki:
Kotlety sojowe 10 szt.
Bulion warzywny 1.5 litra
Seler naciowy 4 łodygi
Papryka czerwona 1 sztuka
Pieczarki 300 g
Koncentrat pomidorowy 1 mała puszka
Por 1 sztuka
Sos sojowy 2 łyżki
Kminek
Przygotowanie:
Kotlety sojowe gotujemy 10 minut w wodzie z dodatkiem „wegety” domowej. Warzywa kroimy w plasterki, paprykę w słupki i dusimy ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i nadal dusimy przez chwilę. Zalewamy bulionem dodając pokrojone w paseczki kotlety i kminek, gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. I gotowe, pisałam, że szybko. :)