Ziemniak to statystycznie najczęstszy warzywny gość na naszym stole. Kuchnia polska zna pewnie z milion sposobów jego wykorzystania. Ja najbardziej lubię wszelkie wariacje ziemniaka w postaci placka a’la po zbójnicku, czy też węgiersku. Poniższa wersja jest jedną z nich, zasobną w białko za sprawą konopi i fasoli. Ziemniaki są z natury niezbyt kaloryczne, a dodatkowo zamiast smażenia zastosujcie pieczenie, wówczas macie duże pole do popisu, co do ilości konsumowanego towaru, a, że smaczny jest okrutnie ….
Ważne informacje są dwie:
1) jeśli zapomniecie dodać, jakiś produkt oprócz ziemniaków i płatków owsianych danie i tak się uda
2) jeśli zapomnicie dodać ziemniaki to sygnał, że czas na autorefleksję w codziennym pędzie ;)
Ciasto:
700 g ziemniaków
25 g mielonych konopi lub mielonego siemienia lnianego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
70 g płatków owsianych
Sos:
100 g cebuli
2 ząbki czosnku
30 g oleju rzepakowego
400 g pomidorów lub przecieru pomidorowego
250 g cukinii
1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
½ łyżeczki majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka "vegety" domowej
¾ puszki fasoli czerwonej albo białej
Wykonanie ciasta - wersja tradycyjna:
Ziemniaki ścieracie na tarce lub w malakserze na miazgę.
Konopie lub siemię mielicie w młynku (albo używacie kupionych mielonych wersji )
Dodajecie pozostałe składniki i dokładnie mieszacie.
Wykonanie ciasta - Thermomix:
Konopie mielicie w TM 20 sek./obr.10
Dodajecie pozostałe składniki naraz i rozdrabniacie 5 sek/obr.5
Rozgrzejcie piekarnik do 200C
Ciasto przekładacie do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczecie przez 20 min w 200C.
Wykonanie sosu:
Cebulę wraz z czosnkiem siekacie na drobno ( w TM 3 sek./obr.5)
Szklicie je na patelni ( w TM 2 min/Varoma/obr.1)
Przekładacie do garnka i dodajecie pokrojone na ćwiartki pomidory, kawałki cukinii i przyprawy dusicie do miękkości około 10 min ( w TM dodajemy pomidory, cukinię pokrojoną na duże kawałki, przyprawy i ocet i gotujemy 8 min/Varoma /obr.1)
Całość miksujecie, aby nie było dużych kawałków ( w TM 20 sek/ obr.8)
Na koniec dodajecie fasolę i mieszacie całość.
Wylewacie sos na podpieczony placek i ponownie zapiekacie 20 min. w 200C.
Smacznego!
Ważne informacje są dwie:
1) jeśli zapomniecie dodać, jakiś produkt oprócz ziemniaków i płatków owsianych danie i tak się uda
2) jeśli zapomnicie dodać ziemniaki to sygnał, że czas na autorefleksję w codziennym pędzie ;)
Ciasto:
700 g ziemniaków
25 g mielonych konopi lub mielonego siemienia lnianego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
70 g płatków owsianych
Sos:
100 g cebuli
2 ząbki czosnku
30 g oleju rzepakowego
400 g pomidorów lub przecieru pomidorowego
250 g cukinii
1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
½ łyżeczki majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka "vegety" domowej
¾ puszki fasoli czerwonej albo białej
Wykonanie ciasta - wersja tradycyjna:
Ziemniaki ścieracie na tarce lub w malakserze na miazgę.
Konopie lub siemię mielicie w młynku (albo używacie kupionych mielonych wersji )
Dodajecie pozostałe składniki i dokładnie mieszacie.
Wykonanie ciasta - Thermomix:
Konopie mielicie w TM 20 sek./obr.10
Dodajecie pozostałe składniki naraz i rozdrabniacie 5 sek/obr.5
Rozgrzejcie piekarnik do 200C
Ciasto przekładacie do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczecie przez 20 min w 200C.
Wykonanie sosu:
Cebulę wraz z czosnkiem siekacie na drobno ( w TM 3 sek./obr.5)
Szklicie je na patelni ( w TM 2 min/Varoma/obr.1)
Przekładacie do garnka i dodajecie pokrojone na ćwiartki pomidory, kawałki cukinii i przyprawy dusicie do miękkości około 10 min ( w TM dodajemy pomidory, cukinię pokrojoną na duże kawałki, przyprawy i ocet i gotujemy 8 min/Varoma /obr.1)
Całość miksujecie, aby nie było dużych kawałków ( w TM 20 sek/ obr.8)
Na koniec dodajecie fasolę i mieszacie całość.
Wylewacie sos na podpieczony placek i ponownie zapiekacie 20 min. w 200C.
Smacznego!