Dynia to warzywo bardzo cenne w wartości odżywcze. Zarówno miąższ, jak i pestki mają potencjalne działanie lecznicze i profilaktyczne w chorobach nowotworowych. Cenimy ją nie tylko za wartości odżywcze ale i za słodkawy, delikatny smak. Króluje na naszych stołach od września do końca stycznia pod każdą postacią. Z jej udziałem proponuję Wam rozgrzewającą zupę dyniową z pieczonymi pomidorami.
SKŁADNIKI:
1500 g dyni
5 pomidorów
1 cebula
3 duże ząbki czosnku (w łupinach)
około 500 ml wody
1 łyżeczka bulionu warzywnego (domowego)
2 łyżeczki vegety (domowej)
2 łyżki oliwy
60 ml mleka kokosowego
świeżo mielony czarny pieprz do smaku (ok. 1/4 łyżeczki)
sól do smaku (ok 1/3 łyżeczki)
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kurkumy
WYKONANIE:
Do nagrzanego piekarnika do 180C wstawiamy obraną (bez pestek) pokrojoną na kawałki dynię. Przekrojone na połówki pomidory, położone rozcięciem do góry. Czosnek w łupinie. Cebulę przekrojoną w łupinie na pół. Pieczemy warzywa przez ok. 60 min. Z upieczonych pomidorów ściągamy skórę, z czosnku i cebuli łupinę. Wszystkie warzywa wrzucamy do blendera lub thermomixa. Blendujemy na gładką masę. W thermomixie 10sek/obr.8. Wlewamy wodę wraz z łyżeczką bulionu i vegetą oraz pozostałe składniki. Podgrzewamy do zagotowania lub w thermomixie 5 min/100C/obr.1.
SMACZNEGO
SKŁADNIKI:
1500 g dyni
5 pomidorów
1 cebula
3 duże ząbki czosnku (w łupinach)
około 500 ml wody
1 łyżeczka bulionu warzywnego (domowego)
2 łyżeczki vegety (domowej)
2 łyżki oliwy
60 ml mleka kokosowego
świeżo mielony czarny pieprz do smaku (ok. 1/4 łyżeczki)
sól do smaku (ok 1/3 łyżeczki)
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kurkumy
WYKONANIE:
Do nagrzanego piekarnika do 180C wstawiamy obraną (bez pestek) pokrojoną na kawałki dynię. Przekrojone na połówki pomidory, położone rozcięciem do góry. Czosnek w łupinie. Cebulę przekrojoną w łupinie na pół. Pieczemy warzywa przez ok. 60 min. Z upieczonych pomidorów ściągamy skórę, z czosnku i cebuli łupinę. Wszystkie warzywa wrzucamy do blendera lub thermomixa. Blendujemy na gładką masę. W thermomixie 10sek/obr.8. Wlewamy wodę wraz z łyżeczką bulionu i vegetą oraz pozostałe składniki. Podgrzewamy do zagotowania lub w thermomixie 5 min/100C/obr.1.
SMACZNEGO